Forskellen mellem FIFA og UEFA

Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) og Union of European Football Associations (UEFA) er to af verdens største styrende organer. De udfører begge flere roller uden for banen for at sikre, at sporten fungerer gnidningsløst.

FIFA fører tilsyn med fodbold på globalt plan, mens UEFA styrer fodbold i Europa. Det betyder, at enhver beslutning, der træffes af en af de to organisationer, påvirker hele fodboldverdenen.

UEFA's mål

UEFA's vigtigste klubkonkurrence, Champions League, er den mest sete og mest indflydelsesrige sportsbegivenhed i verden. Med milliarder af fans verden over har fodbold en utrolig evne til at skabe opmærksomhed omkring FN's mål for bæredygtig udvikling og få verden til at handle.

GOAL ser tilbage på nogle af de største målscorere i UEFA's turneringshistorie, herunder topscorer gennem tiderne i European Champion Clubs' Cup Alfredo Di Stefano, der scorede 49 mål i blot 58 kampe. Det er en imponerende statistik, især når man tænker på, hvor få kampe der blev spillet i konkurrencen i de første år.

Ud over UEFA Champions League har UEFA også spillet en central rolle i skabelsen af andre store turneringer som f.eks. europamesterskaberne og Europa League. Disse har været vellykkede konkurrencer, men ikke uden kontroverser. En af de mest kontroversielle regler i de seneste år har været reglen om udebanemål.

UEFA's struktur

UEFA er det europæiske fodboldforbund. Dets mission er at fremme enhed og solidaritet mellem europæiske fodboldklubber. Det organiserer også en række europæiske klubkonkurrencer.

Kvalifikationen til UEFA-konkurrencerne afgøres primært af, hvor godt et hold slutter i sin hjemlige liga. Derudover kan klubberne kvalificere sig til Europa ved at spille i nationale pokalturneringer eller ved at optjene pladser gennem UEFA's koefficientsystem.

UEFA Champions League er en af de vigtigste og mest prestigefyldte klubkonkurrencer i verden. Hold fra hele kontinentet kæmper om at vinde denne turnering.

UEFA har til formål at fremme fodboldspillet i Europa og tilskynde flere mennesker til at dyrke denne sport. Det gør UEFA ved at fremme fodbold på alle niveauer, herunder ungdoms- og amatørfodbold.

UEFA's regler

Union of European Football Associations (UEFA) fastsætter regler, som klubberne skal følge for at deltage i internationale turneringer. Disse regler er kendt som Financial Fair Play (FFP).

Disse regler har til formål at forhindre, at klubberne bruger for mange penge og kommer i problemer med deres økonomi. De forsøger også at forhindre økonomisk "doping" fra eksterne kilder, der tilfører penge til mindre klubber.

UEFA har ændret FFP-reglerne flere gange i årenes løb. For nylig har man som reaktion på Covid-pandemien indført nye regler, der tillader klubberne at lide tab på op til 60 mio. euro over tre sæsoner i forhold til den tidligere tilladelse på 30 mio. euro.

UEFA har dog også indført et udgiftsloft for lønninger, transfers og agenthonorarer til 70 procent af en klubs samlede indtægter i 2025/2026. Det kræver også, at klubberne skal afvikle forfaldne gældsforpligtelser inden for bestemte tidsrammer.

UEFA's beslutninger

UEFA har truffet beslutninger om en række spørgsmål, herunder den europæiske superliga (ESL). Den blev dannet af 12 oprørsklubber i 2021 med henblik på at bryde med UEFA for at skabe deres egen konkurrence.

ESL blev oprettet i strid med UEFA's regler, som fastsætter, at enhver ny konkurrence skal godkendes, før den kan starte. EU-Domstolen har fastslået, at beslutningen er i overensstemmelse med EU's konkurrencelovgivning, og der kan blive pålagt sanktioner mod dem, der overtræder dem.

UEFA har også vetoret over for FIFA og kan nægte at acceptere en medlemsforening. Dette har i mange år været brugt til at forhindre et ikke-europæisk land i at blive medlem af forbundet.

Eller til Ulla Holm på mail eller mobil: 28932577

 

Vi ses til god træning, sjov og masser af frisk luft.