FC Barcelona - mere end bare en klub

Efter at have overvundet nogle vanskeligheder i begyndelsen af 00'erne blev klubben genoplivet af ankomsten af en hollænder - Johan Cruyff. Han revolutionerede den måde, Barcelona spillede fodbold på.

Denne 'tiki-taka'-stil kræver teamwork og samarbejde. Det er en egenskab, der også gør Barca til en af de mest populære klubber i verden, og det er derfor, de betragtes som "mere end en klub".

Oprindelse

FC Barcelona blev grundlagt i 1899 og er en af de mest berømte fodboldklubber i verden. Klubben er mere end bare et hold; den er et symbol på catalansk kultur og stolthed. Den har vundet mange La Liga- og Copa del Rey-titler samt Champions League-trofæer.

Kimen til klubben blev lagt i 1899, da Hans Gamper indrykkede en annonce i en avis, hvor han efterlyste spillere til at danne en fodboldklub. Elleve spillere dukkede op, og FC Barcelona var født. Det nuværende våbenskjold blev designet i 1910 af Carles Comamala. Det bruges stadig i dag med kun små ændringer.

Under borgerkrigen i 1936 led klubben meget, da mange af spillerne og tilhængerne var involveret i konflikten. Klubben var åbenlyst anti-Franco, og holdets præsident, Josep Sunyol, blev myrdet af Francos tropper. Klubben har siden genvundet sin popularitet og succes. Den er nu kendt for sin tiki-taka spillestil og sin mest berømte spiller, Lionel Messi.

Symbolik

Symbolikken bag FC Barcelona er stærk. Klubbens emblem er et kors med et Sankt Georgsskjold, som repræsenterer byen Barcelona og dens skytshelgen. Den øverste del af emblemet er Cataloniens flag, og den nederste del er Spaniens nationalflag.

I forbindelse med den igangværende politiske kamp for at løsrive sig fra Spanien er fodbold blevet et instrument til at udtrykke forhåbninger, og Barca er et sådant eksempel. Klubbens motto, "Mere end en klub", blev proklameret i 1968 af præsident Narcis de Carreras og er siden blevet et symbol på klubbens stærke følelse af identitet og stolthed som et særskilt catalansk folk.

Rivaliseringen mellem klubben og Real Madrid er et enormt vigtigt aspekt af denne symbolik. Kampene mellem de to hold kaldes El Clasico og tiltrækker stor interesse i hele landet. Klubbens emblem er også et stærkt catalansk symbol, og dets design blev designet af den medicinstuderende Carles Comamala i 1910 efter en konkurrence.

Målene

FC Barcelona er berømt for sin historisk dygtige form for fodbold og sin "tiki taka"-stil, som mange nu ser som den bedste spillestil i verden. Den er også berømt for sin medlemsstruktur, der giver medlemmerne mulighed for at stemme om vigtige klubbeslutninger og giver almindelige tilhængere en stærk stemme.

Klubben blev symbolet på catalansk uafhængighed og stolthed i begyndelsen af 30'erne, da Spanien var præget af borgerkrig mellem fascister og republikanere. Det afspejlede sig i klubbens navn på det tidspunkt, som blev ændret til FC Barcelona i 1936.

I 1978 blev Josep Lluis Nunez præsident, og klubben begyndte at udvikle en stor social ekspansion med nye emblematiske sportsfaciliteter (Camp Nou-udvidelsen, Miniestadi og Palau Blaugrana). Barca var nu i stand til at tiltrække fremragende udenlandske spillere som Diego Maradona, Hector Scarone, Bernd Schuster, Gheorghe Hagi, Ronald Koeman, Mark Hughes og Hristo Stoikov. Disse spillere, sammen med trænere som Terry Venables, Luis Aragones og Johan Cruyff, førte til en gylden periode, der omfattede flere ligatitler i træk og UEFA Cup-sejre.

Værdier

More than a club er et slogan, der er velkendt af FC Barcelonas fans verden over, og som indkapsler alle de værdier, der gør denne unikke klub så speciel.

Ud over fodboldholdet har Barça også hold, der excellerer i andre sportsgrene som basketball, futsal (indendørs fodbold), håndbold, landhockey, cykling og rugby. Disse hold har vundet flere nationale og internationale titler.

FC Barcelona har i mange år været en af de mest populære klubber i fodboldverdenen. Det skyldes især, at klubben har vundet store titler som La Liga 27 gange, Copa del Rey 31 gange og Supercopa Eva Duarte 14 gange samt fem europæiske titler, herunder to Champions League og fire Cup Winners' Cup. Succesen er kombineret med den berømte tiki-taka spillestil, der lægger vægt på korte afleveringer, konstant bevægelse og boldbesiddelse. Denne tilgang har ført til anerkendelse af spillere som Lionel Messi og Johan Cruyff som nogle af de største, der nogensinde har spillet fodbold.