Verdensmesterskabet i dart

Verdensmesterskabet i dart er en stor turnering, der finder sted hvert år. Den afholdes af PDC og starter typisk i december og slutter i januar.

I år er det tredje gang, at turneringen afholdes på Alexandra Palace. Det er en af årets største begivenheder og tiltrækker tusindvis af fans.

Historie

VM i dart er en af de vigtigste begivenheder inden for sporten. Det finder sted hvert år i december og januar, skiftevis af British Darts Organisation (BDO) og Professional Darts Corporation (PDC).

Indtil 1993 var spillerne samlet under én organisation, BDO. I 1992 brød en række spillere imidlertid med BDO og oprettede en konkurrerende dartskreds under World Darts Council, som blev til Professional Darts Corporation.

Det første verdensmesterskab blev afholdt i 1986 og har været afholdt på Circus Tavern, Purfleet i Essex, siden da er det flyttet til Alexandra Palace i London England, hvor det stadig er i dag. I de år, hvor det har været afholdt der, er præmiepengene til verdensmesteren steget markant.

Format

VM i dart er en af de mest prestigefyldte turneringer i dartkalenderen. Der er hold bestående af to spillere fra forskellige lande, som konkurrerer i single- (en spiller fuldfører alle kast) og doublekampe (spillerne skiftes til at kaste hver sit kast).

Konkurrencen har været med til at skabe nye rivaliseringer og historier inden for sporten. Det er også en chance for mindre kendte spillere til at vise deres talent på en global scene og potentielt tiltrække sponsorer og hold.

Tidligere blev konkurrencen spillet i et single-elimination-format med otte seedede hold og 24 ikke-seedede hold. I år udvides turneringen til 40 hold i et nyt format, hvor der vil være en gruppespilskonkurrence og doublekampe i løbet af de fire dage, hvor der spilles.

Første runde af kampene er bedst af fem sæt, tredje og fjerde runde er bedst af syv sæt og kvartfinalerne er bedst af ni sæt. Semifinalerne er bedst af 11 sæt og finalen er bedst af 13 sæt.

Præmiepenge

PDC World Championship er en af de mest prestigefyldte begivenheder inden for dart, og en sejr kan ofte ændre en spillers karriere. Det giver også de største præmiepenge i sporten.

Turneringen afholdes hvert år på Alexandra Palace i London, Storbritannien, og starter typisk i december og slutter i januar. Den er blevet arrangeret af Professional Darts Corporation (PDC), siden den i 1994 blev udskilt fra British Darts Organisation (BDO).

Spillere er berettiget til at deltage i verdensmesterskabet på grundlag af deres verdensrangliste. De 32 højest rangerede spillere i PDC's Order of Merit starter turneringen sammen med de 32 bedst rangerede spillere fra Pro Tour Order of Merit og 32 kvalifikationsspillere fra hele verden.

Konkurrencen består af bedst-af-fem sæt i første og anden runde og bedst-af-syv sæt i finalen. Vinderen af finalen modtager 500.000 PS i præmiepenge og bliver verdens nummer et på PDC Order of Merit.

Tv-dækning

World Championship in Darts er en årlig begivenhed, der byder på nogle af verdens bedste dartspillere. Det er en standard bracket-turnering med en enkelt eliminering.

96 spillere fra hele verden deltager i World Championship, hvoraf 32 af dem kommer fra PDC Order of Merit og 32 internationale kvalifikationsturneringer. Formatet er bedst af fem sæt i første runde, og det øges til bedst af 13 sæt i finalen.

Der er nogle gode muligheder for at se VM i dart på tv. I Storbritannien sendes turneringen på Sky Sports. Den kan også streames live på Sky Go-appen, hvis du er abonneret på tjenesten.

Michael van Gerwen er favorit til at vinde dette års VM i dart. Han er 5/2 til at vinde sin fjerde titel på Alexandra Palace den 2. januar.