Cykling er godt for dit mentale helbred

Vidste du, at cykling kan hjælpe på dit mentale helbred? Motion er et effektivt middel mod stress. Cykling reducerer kortisolniveauet i kroppen, som er det hormon, der er ansvarlig for stress. Når du cykler, producerer din krop mindre af dette hormon, hvilket gør, at du føler dig udhvilet. Det kan reducere stress og angst og kan endda forbedre hukommelsen og selvværdet. Her er fem grunde til, at cykling er godt for dit mentale helbred. Læs videre for at få mere at vide.

Motion reducerer angst

Forskning har vist, at motion kan være effektiv til at reducere symptomerne på angst hos kræftpatienter. Det er blevet foreslået, at superviserede motionsprogrammer kan reducere patienternes angst og frygt for kræftsygdommens udvikling betydeligt. En nylig undersøgelse offentliggjort i Official Journal of the American Urological Association viser, at motion kan reducere symptomerne på angst og øge det generelle helbred, men læs også. Resultaterne er dog endnu ikke entydige. Der er behov for flere undersøgelser for fuldt ud at vurdere fordelene ved motion for denne voksende gruppe.

Fordelene ved motion er mange. Ud over at give fysiske sundhedsfordele reducerer motion angstsymptomer ved at forbedre den mentale sundhed. Motion af alle typer kan være gavnlig for menneskekroppen, men former med lav belastning som f.eks. gåture eller svømning synes at hjælpe mest. Øvelser, der varer længere end tredive minutter, er også effektive. Dette kan skyldes den øgede produktion af endorfiner i hjernen. Øvelser, der fremmer neurogenese, menes at være effektive til at reducere angst.

Motion forbedrer hukommelsen

Regelmæssige cykelsessioner kan forbedre børns hukommelse betydeligt. Børn har brug for at huske det, de har lært i årevis, og cykling hjælper dem med at udvikle hukommelsesfremmende neurotransmittere. Cykling øger BDNF-niveauerne, en hjerneafledt neurotrofisk faktor. Lave niveauer af BDNF er blevet forbundet med fedme, overdreven appetit, klinisk depression og kognitiv tilbagegang. I en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet eLife fandt forskerne, at højere niveauer af BDNF kan bidrage til at reducere symptomerne på depression og forbedre hukommelsen. Der blev dog ikke identificeret nogen neurologisk sygdom som værende en bidragyder til disse forbedringer.

En nyere undersøgelse udført på Rush University Alzheimer's Disease Center viste, at cykling øger hukommelsen, både genfinding og lagring. Selv om cykling midlertidigt kan forringe hukommelsen, kan det også have mange fysiske fordele. Det er blevet vist, at modstandstræning beskytter hjernen, så regelmæssige cykelture kan hjælpe med at bevare hjernens sundhed. Modstandstræning er en vigtig del af modstandstræning og er forbundet med en række fordele, herunder at øge muskelstyrken. Det anbefales også, at man ikke cykler med maksimal puls, hvis man er bekymret for sit helbred.

Motion reducerer eksponeringen for giftige dampe

I byområder reducerer motion eksponeringen for giftige dampe. Moderat usund luft påvirker raske mennesker, men den kan være farlig for personer, der er modtagelige for at indånde giftstoffer. Hvis luftkvaliteten i din by er meget dårlig, bør du begrænse dine udendørs aktiviteter eller endda helt undgå at gå udenfor. Høj forurening er særlig farlig, så du bør dyrke motion, når luftkvaliteten er moderat. Hvis du har en helbredstilstand som f.eks. astma, skal du undgå at motionere i områder med dårlig luftkvalitet.

Motion forbedrer selvværdet

Regelmæssig fysisk aktivitet øger selvværdet. Faktisk viser forskning, at regelmæssig motion forbedrer selvværdet og er afgørende for at nå sine mål. Et højere selvværd hjælper folk med at nå deres mål og få succes i livet. Mennesker med et lavere selvværd har ofte en passiv tilgang til livet. Fitnessrutiner kan dog hjælpe folk med at forblive motiverede og opmuntre dem til at tage udfordringer op.

En undersøgelse af overvægtige og normalvægtige unge viste, at børn med lavt selvværd var mere tilbøjelige til at være deprimerede, blive gravide i teenageårene og klare sig dårligt i skolen. De med lavt selvværd var mere tilbøjelige til at blive overvægtige som voksne. Den alder, hvor selvværdet er størst i hele livet, er omkring 60 år. Det er interessant, at 82 % af kvinderne og 34 % af mændene ikke er tilfredse med deres udseende. Desuden er der dobbelt så stor sandsynlighed for, at børn med lavt selvværd lider af depression og angst.